Logga in
Registrerade NTA medlemmar har tillgång till allt material samt möjligheten att kommunicera med andra medlemmar.
Elev
Sök efter delat material från din lärare.
< alla nyheter
Den 2 december bjuder NTA Skolutveckling in till digital presentationsdag för det nya NTA-temat för förskolan, Matematik i olika lärmiljöer.
Presentationsdagen innehåller en presentation av det nya temat, information om det praktiska kring temat samt en föreläsning om matematik i förskolan. Föreläsningen hålls av Camilla Björklund som är professor i didaktik vid Göteborgs universitet.
Alla som är intresserade är välkomna att delta på presentationsdagen.
Datum: Måndag 2 december
Tid: 14.00–16.30
Plats: Digitalt
Anmälan: https://nta.proofx.se/s6GIZF1TmZJrCH7oIe8dyB/
(Anmäl dig 28 november)
Inbjudan till presentationsdagen >>
Varmt välkommen önskar NTA Skolutveckling
Matematik i olika lärmiljöer är ett tema för förskolan som ger barnen förutsättningar att utveckla sin nyfikenhet och förståelse för matematik. Barnen arbetar undersökande och problemlösande utifrån sina individuella kunskaper och erfarenheter. Med hjälp av matematik får de undersöka och beskriva sin omvärld samt lösa vardagliga problem.
Uppdragen i temat består av en eller flera undersökningar där barnen på ett systematiskt sätt får pröva sina idéer i olika lärmiljöer, både inomhus och utomhus. Barnens samspel, nyfikenhet, kreativitet och intressen uppmuntras och de får uppleva matematik på ett lustfyllt och stimulerande sätt.
Temat ger stöd för att täcka in alla delar av matematiken som finns i förskolans läroplan. Även barnens språkutveckling stimuleras när de lär sig matematiska begrepp och får tillfälle att öva sig i att sammanfatta och dokumentera vad som händer i undersökningarna de genomför. Temat är uppdelat i tre avsnitt: Rum form och mönster, Taluppfattning samt Mätning. På temasidan för Matematik i olika lärmiljöer kan du läsa mer om innehållet i de olika avsnitten.
Genom att arbeta med temat Matematik i olika lärmiljöer får barnen möjlighet att lära sig matematiska begrepp och att använda dem. Barnen blir också förberedda för arbete med grundskolans NTA-teman Jämföra och mäta, Balansera och väga samt Mönster och algebra.
Utvecklingen av temat möjliggörs genom en investering av Ljungbergsfonden.
Stiftelsen Ljungbergsfonden har till uppdrag att skapa möjligheter för barn och ungdomar att utbilda sig och skaffa spetskompetens inom naturvetenskap, teknik och entreprenörskap i syfte att kunna ta ansvar för sin egen utveckling och aktivt kunna delta i samhällsutvecklingen.
Har du frågor om temat eller presentationsdagen?
Mejla Sara Wennergren, utvecklingsstrateg för förskolan och projektledare för utveckling av det nya temat.
sara.wennergren@ntaskolutveckling.se