Om NTA

Arbeta med NTA

Medlemskap

Utveckling

Kontakt

NTA

Läs mer om NTA, organisationen, hur man blir medlem och hur det är att arbeta med NTA:s teman.

Logga in

Registrerade NTA medlemmar har tillgång till allt material samt möjligheten att kommunicera med andra medlemmar.

Elev

Sök efter delat material från din lärare.





Smartare fiske

Smartare fiske är ett prova på-uppdrag som NTA Skolutveckling har tagit fram för att du ska få möjlighet att pröva på NTA:s arbetssätt. Det går också att arbeta med detta uppdrag i anslutning till våra teman Smartare produkter och Den smartare staden.

Smartare fiske handlar om hur fiskeredskap kan få fler funktioner genom att elektroniksystem med tillhörande programvara byggs in i redskapen. Med dessa nya funktioner kan bifångster minskas. I uppdraget får eleverna möjlighet att lära sig om bifångst, hur olika fiskeredskap fungerar och hur dessa kan göras ”smartare” med enkla programmerbara elektroniklösningar. De får göra prototyper av smartare fiskeredskap genom att programmera ett elektroniksystem, en så kallad micro:bit.

Alla teman

  |  Årskurs: 

ÅK 6

, ÅK 7

, ÅK 8

, ÅK 9

  |  Ämnen: 

 

Digitalt,

Teknik,

Beskrivning av uppdraget Smartare fiske

Uppdraget är utformat för att ta två lektioner i anspråk. Tidsåtgången påverkas av en rad parametrar som ålder, förkunskaper, gruppstorlek och intresse – men två lektioner kan ses som ett riktmärke. Ni kan arbeta med uppdraget både i senare delen av mellanstadiet och på högstadiet. I uppdraget möter eleverna produkter som innehåller digital teknik. De undersöker hur denna teknik påverkar och förändrar vårt samhälle och vardagsliv, på gott och ont. Eleverna får möjlighet att lösa tekniska problem genom programmering av ett elektroniksystem, en så kallad micro:bit. På så vis påminner uppdraget om NTA Skolutvecklings teman Smartare produkter och Den smartare staden.

I uppdraget används högtalare, mikrofon och touchsensor. Dessa komponenter finns endast på micro:bit version 2, så för att arbeta med uppdraget behövs denna version. All programmering görs i micro:bits utvecklingsmiljö som finns öppen på webben.

Undervisningen genomförs i helklass utifrån uppdragets bildspel, som beskriver de olika deluppgifterna. Bildspelet är anpassat för att du som lärare ska kunna presentera uppgifterna i en sammanhållen undervisning i klass eller elevgrupp. När eleverna skapar program gör de detta steg för steg med hjälp av instruktioner och kommentarer i bildspelet.

Till uppdraget finns en tematext som ger eleverna möjlighet att sätta sig in i uppdragets tekniska sammanhang. Ni kan diskutera och fördjupa er i innehållet i texten med hjälp av frågeställningar i bildspelet. Till uppdraget finns också en lärarhandledning med rubrikerna BakgrundFörberedelser och Arbeta med. Där beskrivs den tänkta arbetsgången i uppdraget mer detaljerat.

Programmeringsmomenten är detaljerat beskrivna för att passa elever och lärare med ringa erfarenhet av elektronik och programmering. Det hindrar inte att eleverna kan fundera själva och komma på egna lösningar. Genom att du som lärare avvaktar en stund med att visa bildspelets nästa bild får eleverna möjligheter att göra detta. Om eleverna tidigare har arbetat med programmering, exempelvis i NTA-temat Smartare produkter, kan du som lärare låta eleverna skissa på egna lösningar utifrån endast prototypbeskrivningen. Då kan det program som bildspelet stegvis skapar bli en referens med vilket elevernas program kan jämföras.

Programmeringen sker på en grundläggande nivå och gör eleverna redo för att arbeta med större programmeringsuppgifter, till exempel med NTA-temat Den smartare staden.

I uppdraget ges eleverna möjlighet att utveckla kunskaper och förmågor i teknikämnets kursplan:

  • förmåga att reflektera över olika val av tekniska lösningar, deras konsekvenser för individen, samhället och miljön samt hur tekniken har förändrats över tid
  • kunskaper om tekniska lösningar och hur ingående delar samverkar för att uppnå ändamålsenlighet och funktion
  • förmåga att genomföra teknikutvecklings- och konstruktionsarbeten.

Konkret innebär detta att eleverna i arbetet med detta uppdrag får möjlighet att:

  • utveckla kunskaper om olika tekniska lösningar som används till fiskeredskap
  • reflektera över fisketeknikens historiska utveckling
  • undersöka konsekvenser av teknikval för individer, samhälle, natur och miljö gällande fiske
  • utveckla sin förmåga att utarbeta förslag och förbättringar till tekniska lösningar
  • utveckla kunskaper om hur teknikutvecklingsarbete fungerar i samhället
  • använda grundläggande begrepp och byggstenar inom programmering.

Klicka för att prova på det digitala uppdraget

 

Logga in på Mina sidor här