Om NTA

Arbeta med NTA

Medlemskap

Utveckling

Kontakt

NTA

Läs mer om NTA, organisationen, hur man blir medlem och hur det är att arbeta med NTA:s teman.

Logga in

Registrerade NTA medlemmar har tillgång till allt material samt möjligheten att kommunicera med andra medlemmar.

Elev

Sök efter delat material från din lärare.





< alla nyheter

NTA i fokus i nytt forskningsprojekt

november - 2021

Forskare ska undersöka hur lärare bättre kan nå elever med annat modersmål än svenska genom NTA-undervisning. Forskningen finansieras av Skolforskningsinstitutet.

Hur kan lärare i naturvetenskap för yngre åldrar ges möjligheter att bättre stödja elever från icke-akademiska bakgrunder med svenska som andraspråk?

Det är titeln på ett nytt forskningsprojekt som har beviljats medel från Skolforskningsinstitutet. Projektledare är P-O Wickman, professor vid Stockholms universitet.

P-O Wickman, berätta om ert nya forskningsprojekt?

– Vi kommer att arbeta med olika didaktiska modeller tillsammans med lärare i deras klassrum. Vi utgår från det vi ser, forskar om och som lärare är överens om att de skulle kunna jobba mer med. När lärarna jobbar med NTA-teman filmar vi dem. Vi spelar även in diskussioner. Sedan gör vi en revidering utifrån modeller som hjälper oss att tänka kring hur vi bättre kan nå dessa elever. Dessa modeller omformar vi sedan till resurser som kan användas för utbildningar av lärare.

Varför forskar ni om NTA-undervisning?

– Det finns inget motsvarande nätverk för skolorna som når ut på det här viset. NTA-teman har även en styrka i att man arbetar undersökande. Det betyder att man arbetar väldigt mycket kommunikativt. En annan styrka är att alla NTA-lärare är bekanta med den undervisning som bedrivs inom NTA, så de diskuterar samma undervisning. Det gör att lärare får helt andra möjligheter till kollegiala samtal för sin undervisning, i stället för att bara ge varandra tips.

Vad hoppas du att forskningsprojektet ska leda till?

– Att vi kan hjälpa lärare att nå de här eleverna bättre, framför allt genom arbetet med NTA. En viktig sak i projektet är att det ska vara inkluderande. Vi ska nå den här gruppen av elever samtidigt som de känner sig hemma tillsammans med andra i klassrummet, så vi ska se till att undervisningen som bedrivs är gynnsam för alla elever.

Projektet bedrivs under åren 2022–2024 med finansiering från Skolforskningsinstitutet. Projektledare är professor Per-Olof Wickman.

Övriga deltagare är Carl-Magnus Nilsson, lågstadielärare vid Loviselundsskolan i Hässelby, Anna Jeppsson, mellanstadielärare vid Grimstaskolan i Vällingby och Pia Larsson, utbildningsstrateg i Nacka kommun och lärarutbildare och samordnare i NTA Skolutveckling.

Deltar gör även Cecilia Caiman, lektor vid Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik (MND) vid Stockholms universitet, samt Per Anderhag, affilierad forskare vid MND och lektor vid Stockholms stads utbildningsförvaltning med särskilt ansvar för forsknings- och utvecklingsfrågor.

Projektet sker också i nära samarbete med ledningen för NTA Skolutveckling.

Läs mer om NTA:s skolutvecklingsprogram.