Logga in

Registrerade NTA medlemmar har tillgång till allt material samt möjligheten att kommunicera med andra medlemmar.

Elev

Sök efter delat material från din lärare.

< alla nyheter

Ett nytt prova på-uppdrag: Människan i rymden!

december - 2022

NTA Skolutveckling har tillsammans med ESERO Sverige tagit fram ett nytt kostnadsfritt prova på-uppdrag. Uppdraget heter Människan i rymden och är för lågstadiet.

 

Människan i rymden är ett teknikuppdrag med utgångspunkt i rymden. Syftet med uppdraget är att väcka nyfikenhet, intresse och lust att lära mer om programmering och rymden. Eleverna får dessutom utveckla sina kunskaper i programmering i programmet Scratch som är en digital programmeringsmiljö.

 

Uppdraget består av fyra olika uppgifter

Varje uppgift är utformat för att ta en lektion i anspråk. Lektionerna inleds med en berättelse om Äntas rymdäventyr. Tanken är att berättelsen ska sätta i gång tankarna hos eleverna på ett lekfullt sätt.

uppgift 1 får eleverna bekanta sig med livet ombord på den Internationella rymdstationen ISS, genom att titta på en kort film. De får fundera över och resonera kring hur människor kan leva och klara av vardagen i tyngdlöshet. Hur äter man när köttbullarna inte ligger stilla på tallriken, utan svävar i väg?

uppgift 2 får eleverna genom analog programmering ”ta sig till” rymdstationen ISS.

uppgift 3 får eleverna undersöka ett spel i programmet Scratch, bryta ner spelet i sekvenser och tillsammans skapa ett flödesschema. Detta för att i uppgift 4 kunna laga en trasig kod.

uppgift 4 får eleverna arbeta med den trasiga koden och laga spelet så det fungerar igen. Kanske kan de göra förbättringar så att spelet blir ännu bättre.

Här hittar du prova på-uppdraget Människan i rymden >>

 

Prova på-uppdragen har tagits fram för att de som ännu inte är medlemmar i NTA Skolutveckling ska kunna pröva på NTA:s arbetssätt. Uppdragen går bra att använda även om man redan arbetar med NTA.

Våra prova på-uppdrag utvecklas på samma sätt som ett NTA-tema. Det är en omfattande process där experter med olika kunskapsområden samarbetar. En viktig del är att följa läroplanen och den ämnesdidaktiska forskningen.

Alla våra prova på-uppdrag finns under teman >>

 


 

ESERO Sverige är ett initiativ av Europeiska rymdorganisationen ESA och Rymdstyrelsen. Syftet är att öka barns och ungdomars intresse för och kunskap inom STEM-ämnena, det vill säga naturvetenskap, teknik, ingenjörsvetenskap och matematik.

 

ESERO Sverige drivs av KTH i samarbete med Wisdome projektets fem arenor: Tekniska museet, Malmö museer, Universeum, Visualiseringscentrum C och Curiosum. Flera andra organisationer medverkar i projektet.

Mer information om programmet finns på www.esero.se